Kač, kač, kač...

11. srpna 2006 v 14:20 | Cara
Američané, kteří přijedou do Prahy by samozřejmě ochutnali i něco jiného než guláš s knedlíkem a pivo, ale jednak se obávají neznámého a jednak neví, jak se to řekne. učitel James Branam v časopise Bridge
A copak rychlého a levného si dáme k obědu? Pekingskou kachnu! Vyberte ze svého hejna čínské drůbeže tu, která má asi 2,5 kg, vykuchanou otvorem asi 5 cm širokým ji potřete solí, cukrem a kořením. Do bříška ji nacpěte dřevěný kolík, aby se kůžička pěkně natáhla a pak ji opatrně (ne kompresorem) pumpováním vzduchu oddělte od masa. Pak ji pověste na pár dní na vzduch, přičemž hlídejte ptákův tvar a sousedova psa. Pak v krbu bez dvířek rozdělejte ohýnek z ovocného dřeva a šup tam s Donaldem. Než se vypotí, v obchodě Liubiju v Pekingu kupte speciální hustou sojovou sladkokyselou omáčku, kterou mažeme na tenounké palačinky, do kterých posléze balíme kousky káči. Za 40 minut lesklou a zlatovou kachničku vytáhneme a nakrájíme na asi 100- 120 plátků, z nichž každý lemuje kousek tenounké kůžičky. Z kredence vezměte hůlky a hurá do jídla, je to vážně dobrota.
Anebo popadněte asi 1 000 Kč a zajeďte si do pekingských restaurací Quanjude (největší je u stanice metra Hepingmen, 600 míst, celkově prý skoro 1000 zaměstnanců) nebo Pianyifang (mimo světově proslulou specialitu nabízí kachnu i na dalších 20 způsobů), které jediné dělají "tu pravou" již od 60. let 19. stol. Kuchař vám kachnu ukáže a před vámi nakrájí. Jenom se ale nedivte, že půlku kachny byste z plátků asi už neposkládali. A šetřete si místo na polévku z kostí na závěr. Pečenou kachnu (kao ya) v Pekingu dělá samozřejmě mnoho podniků a za méně peněz si pochutnáte i tam. Někdy je bývalý opeřenec napuštěn vývarem, takže se chudák ze vnitř vaří a zvenku peče, jindy je to vlastně jen stánek s grilovanou drůbeží. Na císařských stolech se tahle pochoutka, kterou bohužel mnozí považují za jediné gastronomické lákadlo Pekingu, objevuje již od 14. století. Ale opravdoví fajnšmekři ví, že nejlepší kachny mají stejně v Nankinu/Nanjingu. A v Pekingu, který je slavný hlavně díky svačinkám/předkrmům (xiao chi, doslova "malá jídla") si mezi grilovanými ptáčaty, smetanovým pečeným koláčem (Nai you zha gao), mlékem z bobů (Dou zhi), skopovými hlavami (Bai shui yang tou) a tisíci druhy pochoutek z jiných částí Číny určitě vyberete. Tak se hlavně nebojte, jako ti Američani, abyste svůj výlet do Asie nemuseli komentovat citací z filmu Rozpuštěný a vypuštěný. Kachny, kachny, kachny…
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ouykyqoms ouykyqoms | E-mail | Web | 28. května 2009 v 3:09 | Reagovat

3ix16Z  <a href="http://ievdemxripyo.com/">ievdemxripyo</a>, [url=http://gtbqnrluldyp.com/]gtbqnrluldyp[/url], [link=http://wnxglwmcfqsp.com/]wnxglwmcfqsp[/link], http://lftgnccpopxe.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama