Snídani sněz sám, a to hůlkami!

3. února 2008 v 16:51 | Čára
Přísným pohledům i domlouvání jsem byl v Číně vystaven pokaždé, když jsem veřejně doznal, že nesnídám (teď jsem již zmoudřel a dršťkovou v kantýně považuji za svou pracovní povinnost). K jídlu podobně jako k Nebi stavějící se Číňané (min2 yi3 shi2 wei2 tian1 民以食为天) by si bez pořádné snídaně jen těžko poradili s rolí brzo-supervelmoci a novodobé továrny světa. Chleba s medem a kapucino v pouličních stáncích a bufetech většinou nedostanete, a tak jsem si dovolil přichystat následující pochoutky, v Číně z nejběžnějších:
You tiao 油条 Asi 25 cm dlouhé tyčky z "langošového" těsta, smažené v oleji. 3 většinou stačí. Můj bývalý kolega, pan Ma, který je denně snídá již asi 50 let tvrdí, že od té doby, co je dávají do igelitových pytlíků, už to není ono.
Bao zi包子 (díky špatně vyslovené prosbě jsem si jednou obědnal levharta, kterého asi neměli), kulaté knedlíky plněné mletým masem se zeleninou a vařené v páře na kulatých patrových dřevěných ošatkách na fotce. Vhodné i do dopravních prostředků.
Tyto dobroty je třeba srkavě zapíjet. Sojové mléko (při prvním ochutnání 100% projímadlo), do něhož se často olejové tyčky namáčejí, můžete prostřídat s nějakou řídkou kaší z obilovin, vodou z rýže a tak podobně. Obecně se jim říká zhou 粥. Mezi mé nejoblíbenější patří Kaše osmi pokladů, kde si vesele plavou buráky, datle, sojové boby a další poklady. Doporučuji k tréninku používání hůlek - styl rybář. Cena za misku kolem 2 -3 korun není přemrštěná a jen nerad vidím, jak tuhle baštiznu z trhu vytlačuje její dražší konzervovaná sestra.
Vařená vejce, plněné placky nebo i nudlová (příprava na fotce) polévka s hovězím, když máte víc času, vás vyvedou ze stereotypu a dají vám příležitost se s plným bříškem divit, co je na kukuřičných lupíncích v polotučném polo-mléku tak neodolatelného.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Oli Oli | 7. února 2008 v 19:43 | Reagovat

Myslím, že kdyby jsi býval pořádně naléhal, tak by ti v pohodě naservírovali i levharta.

2 Oli Oli | 7. února 2008 v 19:44 | Reagovat

Myslím, že kdyby jsi býval pořádně naléhal, tak by ti v pohodě naservírovali i levharta.

3 吴玉宇 吴玉宇 | E-mail | 10. února 2008 v 22:44 | Reagovat

我觉得你写的很有意思,很不错。再接再厉。多一些照片。

4 Mňam Mňam | Web | 30. června 2008 v 13:48 | Reagovat

Mňam.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama